Bir GSM Gönüllüsünün Hikayesi

Bir GSM Gönüllüsünün Hikayesi

Daha önceki yıllarda Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları'na katılmış bir GSM Gönüllüsü'nün Hindistan menşeli bir internet bloğuna verdiği makaleyi siz değerli takipçilerimizle paylaşmak istiyoruz.

Bloğun makale yarışmasında üçüncülük derecesi kazanan bu güzel anıyı eski gönüllümüz Duru Şimşek yazdı.

"Her gönüllülük hikayesi, yazılmamış bir kitap, henüz çekilmemiş bir filmdir." - GSM, Ersel


Duru Şimşek - Balıkesir

Türkçesi Aşağıdadır
"If you would ask me about the best times of my life, one of them would definitely be my international voluntary youth camp experience. I still remember what an amazing two weeks I had in a small town in Spain with 20 young people all around the world when I was 19 years old (which is 5 years ago). It was an incredible experience to witness 20 strangers from completely different backgrounds turning into family members within only two weeks. For those two weeks, we lived like a small community. We cooked big amounts of food together maybe for the first time in our lives. Even though we were starving, waiting for that amateurish food to be served was one of the highlights of our days. Maybe none of the food was really tasty but the enjoyment we had by being together on that big table was something different. We cleaned our own mess, worked in a local music festival, we got exhausted but still stayed up late because there was so much to be shared and so much to be felt. It was not only sharing random moments of life, it was rather creating meaningful memories by feeling that everyone is happy to be there, all together. I, for the first time, experienced collective living as a participant in a voluntary workcamp and I cannot express how amazing of a feeling it was to be taken care of by one another even if we knew each other for only two weeks..."

Yazının İngilizce Devamını Okumak İçin Lütfen Buraya Tıklayınız (Orijinal Bağlantı)

Türkçesi - GSM Gönüllüsü ve Proje Takımı Üyesi Alper Tanrıverdi Tarafından Çevrildi

Eğer bana hayatımın en güzel anlarını sorsaydınız, bunlardan bir tanesine kesinlikle Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampı tecrübem derdim. Bundan beş yıl önce, on dokuz yaşındayken İspanya’nın küçük bir kasabasında daha önce hiç tanışmadığım her biri farklı ülkelerden gelen, tamamen farklı kültürlere sahip yirmi insanla geçirdiğim o inanılmaz iki haftayı hala hatırlıyorum. Bu iki hafta boyunca küçük bir topluluk gibi yaşadık. Belki de hayatımızda ilk kez bu kadar fazla miktarda yemeği beraber hazırladık. Her ne kadar karnımız zil çalsa da amatörce hazırlanmış yemekleri yemek için beklemek günlerimizin en önemli anlarındandı. Belki yemeklerin hiçbiri gerçekten lezzetli değildi ancak beraber o büyük masanın etrafında olmak çok özeldi. Kendimiz neden olduğumuz dağınıklığı kendimiz toparladık, kasabadaki yerel bir müzik festivalinde çalıştık. Çok yorulmamıza rağmen geç saatlere kadar uyanık kaldık çünkü hala paylaşılacak ve yaşanacak çok şey vardı. Bu yalnızca rasgele anları beraber yaşamak değildi, aksine orada hep beraber olmaktan mutlu olan insanlarla anlamlı anılar yaratmaktı. Bir gönüllü olarak hayatımda ilk kez toplu olarak yaşamanın ne demek olduğunu öğrendim ve her ne kadar yalnızca iki haftadır birbirimizi tanıyor olsak da birbirimize sahip çıkmanın ne kadar inanılmaz bir his olduğunu ifade edemem.

Eğer GSM’yle yollarımız kesişmeseydi, bu kadar önemli ve ufuk açıcı tecrübeler edinemezdim. Ve şimdi size beş yıl önce bana Dünya vatandaşı olma fikrini aşılayan bu kuruluşu size tanıtacağım.

GSM (Gençlik Servisleri Merkezi), Uluslararası Gönüllü Çalışma Kapları ve yürüttüğü yerel projelerle gençlere hayata karşı daha geniş bir bakış açısı kazandırmanın yanında onları toplumsal cinsiyet eşitliği, gençlik hakları, eğitimin önemi gibi konularda gençleri bilgilendirmeye kendini adamış bir kuruluştur. GSM, 1985 yılında Türkiye’nin başkenti Ankara’da bir grup genç tarafından kurulmuştur. O zamandan beri GSM, gençlerin doğaya, kültürel farklılıklara ve insanların uyum içerisinde yaşamasına engel olan eşitsizliklere karşı daha bilinçli olduğu bir Dünya yaratmak için özenle çalışıyor.

Yıllar içerisinde GSM gençlere daha fazla imkan sağlayabilmek adına kendiyle aynı ilkelere sahip kuruluşlarla işbirliği yaparak uluslararası bir görünürlük kazanmıştır. Böylece GSM, CCIVS (Coordinating Committee For International Voluntary Service) ve Alliance of European Voluntary Service Organizations kuruluşlarının aktif birer üyesi haline gelmiştir. Her iki kuruluş da İkinci Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkan gençlik hareketleri sonucunda gençlere hizmet etmek ve daha barış dolu bir gelecek yaratmak amacıyla kurulmuştur. Ayrıca GSM, Birleşmiş Milletler tarafından günümüzün etik, ekonomik, çevresel ve sağlık problemlerine karşı çözüm oluşturabilmek için kurulan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Platformunun üyelerindendir.

Anlayacağınız üzere GSM’nin ana amacı gençler arasındaki dayanışmayı ve eşitliği kuvvetlendirerek onlar için daha dinamik, açık fikirli ve sürdürülebilir bir gelecek yaratılmasına yardımcı olmaktır. GSM, gençliğin geleceğimiz olduğunun ve doğru yöntemler, araçlar yardımıyla şekillendirilebileceğinin farkındadır.

Bu anlayışla, 1985’ten beri kuruluş Uluslararası Gönüllü Çalışma Kamplarının düzenlenmesinde ve gerçekleştirilmesinde aktif rol oynamaktadır. Her yıl, Dünyanın hemen hemen her yerinden binlerce gencin katılımıyla 70 farklı ülkede Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları gerçekleşir. Uluslararası Gönüllü Çalışma Kamplarının ortaya çıkmasının arkasındaki temel fikir bireylerin milletleri, cinsiyetleri, ırkları fark etmeksizin gençleri bir araya getirmektir. Çocuklar için bir park inşa etmek veya bir sahili temizlemek gibi basit işler takdire şayan görünmeyebilir. Ancak bu kampların temel başarısı genç bireylere ayrımcılığın her türünün ne kadar anlamsız olduğunu göstererek bütün farklılıklarımızla, beraberce, uyum içinde yaşamaya teşvik etmektir.

Uluslararası Gönüllü Çalışma Kamplarının yanında Avrupa Gönüllü Hizmeti (EVS), GSM’nin katkı sağladığı bir diğer projedir. EVS projelerinin amacı gençleri bir yıla kadar süren uluslararası projelerin içinde yer almaya teşvik etmektir. Bu vesileyle avantajlarıyla ve dezavantajlarıya bireyler farklı bir ülkede inandıkları değerler için mücadele ederler ve çalışırlar. Projeler sanat, kültür, eğitim, iklim değişimi, sağlık, tarım başta olmak üzere pek çok temaya sahiptir. Dolayısıyla katılımcılar içinden gelen temayı seçme şansına sahiptir. Sonuç olarak gelişim, kendi güvenli alanından çıkarak; hayata tamamen farklı bir pencereden bakarak ve hayatı bu şekilde de anlamaya çalışarak gerçekleşir.

Dünya kibarlığa, anlayışa, kabullenmeye hasret durumda. Biz birbirimizi içi boş, gereksiz sebeplerle ötekileştirmeye devam ettikçe de hasret kalmaya devam edecek. Sahip olduğumuz önyargılar gerçekliği perdeliyor ve ayrımcılığa sebep oluyor. Çoğunlukla sahip olduğumuz önyargıların bizlere ait olmayışı ve belki de fark etmeden hayatlarımıza yerleşip orada asılı kalmaları bu durumu ne yazık ki daha çelişkili bir hale getiriyor. Bu kısır döngüyü kırmakta eylemler söylemlerden daha etkili. Tecrübeler fikirleri yeniden şekillendirmede ve değişiklik yaratmakta büyük bir güce sahip. GSM’nin kazandırmaya çalıştığı düşünce de bu. İnandıkları bu değişimin gerçekleştiğini görebilmek için GSM devamlı olarak çalışıyor ve gençlere paha biçilemez tecrübeler kazanma imkanı sunuyor.

Duru ŞİMŞEK, Balıkesir/Türkiye

Bu yazıyı paylaşmak ister misin?